Entisenä keittiöalan ammattilaisena panimonpyörittäjää kiinnosti luonnollisesti kehitellä myös olutetikka. Testasimme monia oluita ja kaupallista etikkahappobakteeria. Päädyimme kuitenkin lähestymään asiaa huikan eri kantilta: Teimme ansat Fiskars-joen varteen ja pyydystimme paikallisen etikkahappobakteerin, sitähän on luonnossa kaikkialla. Tällä omalla etikkahappobakteerilla teemme meidän Munkintie-oluesta nyt etikkaa. Paikallinen villi etikkahappobakteeri antaa mukavan pienen säväyksen etikkaan. Tummaa, pehmeän maltaista etikkaa tehdään vain pieniä määriä ja se on saatavilla vain panimon omasta puodista ja sieltäkin hetkittäin loppuun myyty.
0.2 l
tumman ruskea
olut, oma etikkahappobakteeri
Olutetikka sopii erinomaisesti fish & chips annokseen kuten Briteissä tykätään maustaa ruoka, mutta sen lisäksi hapoiltaan kevyempi etikka sopii sellaisenaan salaateille ja jopa juustoille. Erinomainen myös lihojen marinadiin, jossa se mureuttaa lihaa ja lisäksi myö tuo paistettaessa maltaista karamellisuutta ruokaan. Itse tykkkäämme myös lorauttaa sitä hiukan pataruokiin antamaan pientä kärkeä makuun, esimerkiksi viinin sijaan.
kpl