Foeder – suuri tammitynnyri

 

Mikä ihmeen foeder?

70hl & 40hl tammifoederit
70hl & 40hl tammifoederit

Eri oluidemme yhteydessä mainitsemme usein foederin. Foeder on suuri tamminen tynnyri. Niitä on muodoltaan yleensä joko ovaaleja, tahi sylinterin mallisia lieriöitä. Koot vaihtelevat, mutta jos ajatellaan, että tammitynnyrit ovat yleensä 200 – 700 litraisia, niin foederit ovat suurempia. Meillä Fiskarsin panimolla on kaksi tammifoederia. Ne ovat jykevää tekoa, tammilankut ovat keskimäärin noin 6 cm paksuja. Niissä käytämme ja kypsytämme pääasiassa oluita, mutta välillä siellä pyörähtää käymässä myös Noita Wineryn natuviinit.

Foederit toimivat kuten tammitynnyrit, mutta isommassa koossa. Tammi on hiukan huokoista ja oluet, ennen kaikkea villihiivoilla käytetyt oluet saavat huokoisuudesta johtuen juuri sopivan minimaalisen määrän happea kuukausien saatossa ja tämä happi saa hiivat lisääntymään, mutta myös erilaiset happobakteerit tuottamaan funkeja ja kivasti kirpsakoita makuja olueen. Juuri tämä on se syy, miksi foedereita käytetään, niissä syntyy kypsyviin oluisiin huikean hienoja monitahoisia makumaailmoja pitkässä kypsytyksessä.

Huokoiset materiaalit ovat tietenkin vaikeita puhdistaa. Meillä käytäntö on pitkälti sellainen oiottu soleramenetelmä, eli kun foederista siirretään kuukausia kypsynyt ja haetun makuinen olut pois joko tynnyreihin tai rosteritankkiin, niin samana päivänä pannaan sinne uusi makea vierre käymään. Hyvin harvoin tätä ketjua katkaistaan ja yleensä kun se on tehty ja foeder on ”pesty” niin seuraavat käymiset ovat hitaampia ja hiukan hankalampia. Fiskarsin panimossa meidän suuremmassa foederissa #2:ssa pyörii käytännössä koko ajan talon villihiivakanta, joka tuo olueen kuukausien kypsytyksen tuloksena kivasti ihania lambicmaisia aromeja.

Foederin jäähdytys
Foederin jäähdytys

FOEDER #1

Foeder #1 on hankittu cóte-du-rhonesta ja on hiukan ylöspäin kapeneva lieriömallinen ja kooltaan noin 4000 litrainen (40hl). Halkaisija on noin 200 cm ja itse foederin korkeus noin 180 cm. Alla on tuhdit tammitukit, joiden päällä foeder lepää. Tämä foeder on ollut alun perin punaviinikäytössä ja tuli meille uudistettuna. Se on luovutettu pois viinikäytöstä, koska ei antanut enää tarpeeksi tammen makua viiniin, mikä taasen sopii hyvin meille oluenpanijoille. Siinä on muutamia näppäriä ominaisuuksia, kuten päällä oleva suuri noin 90 cm halkaisijaltaan oleva pyöreä manhole, luukku. Suuri aukko on erittäin kätevä, kun maustamme esimerkiksi oluita monella sadalla kilolla marjoja tai viinin valmistuksesta jääneellä rypäleen puristemassalla. Tämä foeder onkin enemmän eri oluiden käymis- ja maustamisastia verrattuna Foeder #2:een.

Lisäksi kyseisessä #1 foederissa on miesluukku näppärästi myös aivan pohjan tasolla, jolloin nesteen siirron jälkeen saa marja- /rypäle- ym massan kaavittua sieltä pois. Toinen hyvä ominaisuus on jäähdytyskierre foederin sisällä. Rosterisessä putkessa kierrätetään jäähdyttimen kautta kylmää, jota lämpötila-anturi säätelee tuotteen halutun lämpötilan mukaan.

FOEDER #2

Toinen foederimme on suurempi pötköllään olevan ovaalin muotoinen. Se vetää noin 70 hl nestettä. Tässä ei ole F#1:n kaltaisia hienouksia ja päälläkin vain pieni miesluukku, joten tässä suuressa foederissä pyöritämme pääasiassa talon vaaleaa villiolutpohjaa, josta suurin osa jatkaa kuukausien jälkeen kypsytystä pienemmissä 200-220 litran tammitynnyreissä. Villiolut kypsyy tammifoederissa noin 6-9 kuukautta ja sen jälkeen 6 – 36 kuukautta pienemmissä tynnyreissä ennen blendausta. Tämä aika riippuu tahdotusta lopputuotteesta ja makumaailmasta. Foeder antaa hyvän maun ja sopivan pohjan erilaisille villi- & hapanoluille, joita voi blendata ja maustaa kuten oluenpanijan mielen tekevi.

Foeder one

Fiskarsin Panimon Foeder #1