Gluteenittomuus oluessa ja panimolla

Gluteenittomien oluiden suosio on kasvanut viime vuosina kovaa vauhtia – mutta miksi? Mitä gluteeni on, miksi sitä halutaan poistaa ja miten temppu tehdään?  

Ytimekkäästi ilmaistuna, gluteeni on yleisnimitys oluenvalmistuksen perinteisten viljaraaka-aineiden kuten vehnän, ohran ja rukiin sisältämän varastoproteiinien seokselle. Tavanomaisessa oluenpanossa gluteenin katsotaan parantavan oluen rakennetta ja suutuntumaa, mutta kaikille se ei sovi: keliakiasta ja gluteeniherkkyydestä kärsiville gluteeni voi aiheuttaa merkittävää terveyshaittaa.  

Gluteenittoman oluen valmistus 

Oluenvalmistus on huolellisuutta ja tarkkuutta vaativaa puuhaa kaikissa olosuhteissa, ja gluteenittomien oluiden kohdalla tämä tarve korostuu entisestään tuoteturvallisuussyistä.  

Fiskarsin Panimolla käytämme gluteenittomien oluiden valmistukseen ihan tavallisia, lähes yksinomaan kotimaisia ohramaltaita. Oluesta saadaan gluteeniton entsyymikäsittelyllä. 

Käsittely tehdään AN-PEP-entsyymillä (Aspergillus niger prolyyli-endopeptidaasi), joka lisätään jäähdytettyyn vierteeseen hiivauksen yhteydessä heti käymisprosessin alussa. Silloin entsyymillä on riittävästi aikaa tehdä työnsä ja alkuvaiheen tarmokas käyminen sekoittaa tankin sisältöä tehokkaasti, jolloin entsyymi pääsee hyvin kosketuksiin kaiken tankin sisältämän gluteenin kanssa. Gluteeni saadaan hajotettua entsyymin avulla tehokkaasti, jolloin lopputuote on turvallinen gluteeniherkille kuluttajille.  

Gluteenittomien ja gluteenia sisältävien oluiden valmistus ilman ristikontaminaatiota 

Valmistamme Fiskarsissa sekä gluteenittomia, että gluteenia sisältäviä “tavallisia” oluita samoista raaka-aineista, ilman ristikontaminaation vaaraa. Tämä onnistuu, sillä: 

  • Noudatamme riskinarvioinnin mukaisia huolellisia puhdistus- ja desinfiointimenetelmiä, joilla mahdolliset gluteenijäämät saadaan poistettua valmistus- ja pakkauslaitteista ja -välineistä. 
  • Tuotannon parissa työskentelevät työntekijämme saavat koulutusta gluteenikontaminaation riskeistä ja heidän tapansa toimia, työvälineensä ja -vaatteensa ovat asiamukaisia.  
  • Jokainen gluteeniton oluterä testataan kahdessa vaiheessa: oma laboratoriomme varmistaa gluteenianalyysillä tuotteen gluteenittomuuden ennen kuin tuote saa panimolla pakkausluvan. Pakkaamisen jälkeen tuotteen gluteenipitoisuus määritetään myös ulkoisen laboratorion toimesta ennen kuin se saa yrityksessämme myyntiluvan. Emme siis laita markkinoille gluteenittomia tuotteita, joiden gluteenittomuutta ei ole määritetty riippumattoman laboratorion toimesta.  

Fiskarsin Panimo ja gluteenittomuus 

Olemme valmistaneet osan oluistamme gluteenittomina jo jonkin aikaa, mutta koska olemme nähneet ihmisten terveyteen liittyvän vastuumme korkeana, olemme valinneet rauhallisen varmistamisen tien ennen turuilla ja toreilla aiheen kovaäänistä julistamista. Kaikki alla mainitut tuotteet on valmistettu gluteenittomina jo koko vuoden 2024 ja saavat keliakialiiton sertifikaatin vuoden 2025 alussa. 

Metsän Henki on yksi Fiskarsin Panimon alkuperäisistä tuotteista. Suomalaisen luonnon inspiroima, kuusenkerkällä maustettu brittiläisen panimoperinteen henkeen pantu lempeä ale, jonka valmistamme tätä nykyä gluteenittomana.  

Fiskarsissa Veitsitehtaalla pannaan myös Suomenlinnan Panimon oluita, joista Chapman Lager sekä Höpken Pils valmistetaan niin ikään gluteenittomina.  

Keliakialiitto 

Keliakialiitto myöntää Gluteenittoman tuotteen merkin, joka osoittaa, että tuote on turvallinen keliaakikoille. Merkin saaminen edellyttää, että tuote on testattu ja todettu sisältävän alle 20 mg/kg gluteenia, joka on kansainvälisesti hyväksytty raja-arvo gluteenittomille tuotteille. Tuotteiden gluteenittomuus varmistetaan sekä tehtaan sisäisillä testeillä, että ulkoisen laboratorion mittauksilla. 

Listaus sertifioiduista gluteenittomista oluista: https://www.keliakialiitto.fi/gluteenittomuus/gluteenittomat-tuotteet/listauksia/oluet/ 

 Sertifioidut ja sertifioimattomat panimot 

Sertifikaatti on sertifioivan tahon myöntämä merkki vahvistukseksi siitä, että tuottajan tiedetään noudattavan gluteenittomuusstandardeja, ja että tuottajan toimintaa, prosesseja ja johtamista auditoidaan säännöllisesti. Näin taataan toiminnan asianmukaisuus ja tuotteiden turvallisuus.  

Sertifioimattomat tuottajat voivat toki valmistaa gluteenittomia tuotteita, mutta heidän toimintaansa ei valvota tai varmisteta ulkopuolisen riippumattoman toimijan toimesta.  

Oluen etiketissä käytettävän Keliakialiiton myöntämän Gluteenittoman tuotteen merkin käyttöoikeus vaatii ulkopuolisen AOECS-auditoinnin läpäisyn. Auditoinnilla tarkoitetaan puolueetonta arviointia, jonka avulla tutkitaan, täyttääkö organisaatio sille asetetut vaatimukset. Auditoimalla tarkistetaan, toimiiko organisaatio niin kuin se sanoo toimivansa.   

Fiskarsin Panimon tuotannon on AOECS-auditoinut Bureau Veritas. 
Meillä on myös ISO14001 -ympäristösertifikaatti.

Yhteenveto 

Gluteenittomuus oluessa ei ole pelkästään trendi, vaan välttämättömyys monille kuluttajille. Fiskarsin Panimo on sitoutunut tarjoamaan korkealaatuisia gluteenittomia oluita nyt ja jatkossa – kippis!  

Toimittanut Tatu Hiitola & Jari
Lisätietoa ja lähteitä:
 

www.keliakialiitto.fi 

https://www.aoecs.org/ 

https://www.bureauveritas.fi/aoecs-gluteenittoman-tuotteen-merkki 

https://www.keliakialiitto.fi/site/assets/files/4046/standardi_pvtaoecs_092016.pdf